söndag 17 januari 2010

Chokladpavlova

Detta visade sig vara en riktig höjdare. God som efterrätt eller födelsedagstårta eller något gott lite när som helst. Frisk tack vare grekisk yoghurt. Jag rekomenderar dig att prova. Jag gjorde halva satsen som då blev en tårta som räckte till gott och väl 6 personer. Nästa gång ska jag prova utan kakao även fast den var mycket god med. Och låt inte det krångliga i att vispa över vattenbad till 65 grader avskräcka dig, det var helt enkelt inte krångligt alls. Bara tröttsamt för armen.

1 tårta/12 bitar.

7 äggvitor
5 1/4 dl strösocker
Saft av en 1/2 citron
2 msk kakao
50 g mandelspån

Topping:
4 dl vispgrädde
4 dl grekisk yoghurt
3 msk florsocer
1 liter färska bär eller frukt

Sätt ugnen på 130 grader. Blanda äggvita, strösocker och saft av citron i en torr och rostfri bunke. Vispa marängen kraftigt för hand i vattenbad (över kokande vatten) tills den uppnår ca 65 grader. Marängen ska tjockna och sockerkristallerna ska ha smält. Ta av marängen och vispa med elvisp tills den svalnat.
Blanda försiktigt i kakao och mandelspån i smeten. Skeda ut marängsmeten på en plåt med bakplåtspapper till en rund tårtbotten. Grädda i mitten av ugnen i ca 55 min, tårtan ska vara lite seg i mitten.

Vispa grädden och blanda den med grekisk yoghurt oh florsocker. Bred gräddblandningen över marängbottnen och lägg över färska bär eller frukt.

Etiketter:

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida